
Manuellterapi
Manuellterapeuter er spesialister på muskel- og skjelettlidelser innen diagnostikk og behandling med fokus på funksjon og bevegelse.

Osteopati
En helhetlig behandlingsmetode som fokuserer på å diagnostisere og behandle muskel- og skjelettplager ved hjelp av manuelle teknikker.

Fysioterapi
Fysioterapeuter jobber med kropp og bevegelse for å fremme god helse

Psykomotorisk Fysioterapi
Fokuserer på sammenhengen mellom kropp og psyke for å redusere stress og spenninger.

Rehabilitering
Vi tilbyr moderne treningsfasiliteter for pasienter i behandling og rehabilitering.

Gruppetrening
Vi tilbyr ulike gruppetreninger for ulike diagnosegrupper.
Manuellterapi
Manuellterapi er en mastergrad i muskel- og skjelettlidelser for fysioterapeuter. Fysioterapeuter med godkjent masterutdanning i manuellterapi er manuellterapeuter.
Manuellterapeuter kan utrede, diagnostisere, behandle, følge opp og forebygge sykdom innen muskel og skjelettlidelser. Manuellterapi kalles ofte musculoskeletal physiotherapy i andre land. Fra 1.januar 2023 fikk manuellterapeuter egen autorisasjon, og har derfor dobbel autorisasjon som både fysioterapeut og manuellterapeut.
Manuellterapeuter har som eneste gruppe blant fysioterapeuter rettigheter som er på linje med legenes for muskel- og skjelettplager. Det vil si at manuellterapeuter kan:
- sykemelde (inntil 12 uker)
- henvise til spesialisthelsetjenesten
- rekvirere radiologisk undersøkelse (eks. røntgen, MR, CT m.m.)
Med bakgrunn i disse rettighetene er manuellterapeuter primærkontakter for pasienter med muskel- og skjelettlidelser. Dette vil si at manuellterapeuter gjennom sin kompetanse og rolle har et utvidet ansvar for pasienter i alle aldre med muskel- og skjelettrelaterte utfordringer og sykdommer. Utdanningen bygger videre på kunnskapsbasert fysioterapi og gir avansert klinisk kompetanse for akutte, kortvarige og langvarige muskel- og skjelettilstander. Manuellterapeuter har også inngående kompetanse på komorbiditeter og sammensatte tilstander i relasjon til muskel- og skjelettplager.
Manuellterapeuter kan behandle og rehabilitere pasienter på avansert nivå, basert på forskning, prognose, pasientens behov, risiko, bivirkninger og kost-nytte. De bruker fysikalske behandlingsformer og har kunnskap om medisiner og kirurgi for muskel- og skjelettlidelser.
Manuellterapeuter finner du i kommunale klinikker, spesialisthelsetjenesten, privat praksis, utdanningsinstitusjoner og toppidretten.
Ref:
Norsk Manuellterapeutforening
Norsk Fysioterapiforbund

Osteopati
Osteopati er en helhetlig behandlingsmetode som fokuserer på å diagnostisere og behandle muskel- og skjelettplager ved hjelp av manuelle teknikker. Osteopater bruker massasje, tøyning og leddmobilisering for å forbedre kroppens funksjon og støtte naturlig helbredelse. Osteopater har bred kunnskap om kroppen og sammenhengene mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer som påvirker helsen. Osteopater samarbeider med terapeuter fra andre profesjoner innenfor muskel- og skjeletthelse. Evaluering og kunnskapsdeling på tvers av terapeuter og profesjoner gir et bredere perspektiv – til nytte for deg som pasient
Norske osteopater har fire års utdanning, eller tilsvarende, og spesialisering innen undersøkelse, behandling og forebygging av muskel- og skjelettplager. Høyskolen Kristiania i Oslo er i dag landets eneste tilbyder av akkreditert høyskoleutdanning innen osteopati. Den består av en treårig bachelorgrad, hvor man ved fullført grad kan søke seg inn på en ettårig videreutdanning. Alle fire årene, eller tilsvarende, må gjennomføres før man kan søke om medlemskap i Norsk Osteopatforbund og titulerer seg Osteopat D.O MNOF.
Ref. Norsk Osteopatforbund

Fysioterapi
Fysioterapeuter jobber med kropp og bevegelse for å fremme god helse. En fysioterapeut forebygger og behandler skader og sykdommer som gir smerter og/eller nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet. Behandlingen er basert på undersøkelse og vurdering av pasientens problem og hva pasienten selv ønsker hjelp til. Målet er at pasienten kan utvikle, gjenvinne eller holde ved like funksjonsevne, utnytte egne ressurser og bidra aktivt i en bedre egen helse. For å få til dette er det viktig at pasienten og fysioterapeuten utvikler et trygt og tillitsfullt forhold.
Fysioterapeuter behandler enkeltpersoner i alle aldre, men kan også jobbe helsefremmende og forebygge mot enkeltpersoner, grupper og på samfunnsnivå. Fysioterapeuter samarbeider ofte med annet helsepersonell.
Fysioterapeuter arbeider i den kommunale helsetjenesten, på sykehus, institusjoner og i bedriftshelsetjeneste og private fysikalske institutt.
Psykomotorisk fysioterapi
Psykomotorisk fysioterapi (PMF) er en norsk behandlingstradisjon, og behandlingsformen omtales derfor også som Norsk psykomotorisk fysioterapi (NPMF).
Fysioterapeuter med psykomotorisk kompetanse har inngående kunnskap om ulike former for muskel/skjelett-lidelser, psykiske lidelser og sammensatte lidelser av ulik alvorlighetsgrad. Dette gir grunnlag for en helhetlig undersøkelse, ressursvurdering og behandlingstilnærming. Med utgangspunkt i funksjonsundersøkelsen og pasientens behov benyttes ulike fysioterapeutiske tilnærminger og metoder i det kliniske arbeidet. PMF har som mål å være hjelp til selvhjelp. Behandlingen kan være individuell eller i gruppe.
PMF bygger på kunnskap om hvordan pust og spenningstilstander i muskulatur kan endres ut fra hvordan vi har det med oss selv, og i relasjon til andre. Stress, bekymringer, konflikter, traumatiske opplevelser og livsbelastninger virker inn på vår kropp og kroppsopplevelse. Vedvarende spenningsmønster kan låse seg over tid, og gi smerter i muskler og skjelett, eller andre plager.
PMF retter seg mot bevisstgjøring og endring av spenningstilstandene i kroppen, og kan gi økt fortrolighet og kontakt med egen kropp.
Ref: Norsk Fysioterapiforbund
Treningsintervensjon
Vi tilbyr moderne treningsfasiliteter for pasienter som er under behandling og rehabilitering.
Vårt treningsrom er godt utstyrt for både styrke- og kondisjonstrening. Vi har et sterkt fokus på en aktiv tilnærming, der treningsintervensjon er en viktig del av oppfølgingen og behandlingen vår. Vi følger opp deg som pasient enten med en-til-en med individuelt tilpasset treningsintervensjon, eller i gruppetrening når det er mest hensiktsmessig.
Vår filosofi er å skape trygge rammer med grundig veiledning i øvelser og rehabilitering. Målet er at du som pasient gradvis skal oppleve progresjon, slik at du etter hvert kan utføre treningen selvstendig.


Gruppetrening og kurs
Vi tilbyr forskjellige gruppetreninger tilpasset ulike diagnosegrupper. Gruppetilbudet varierer gjennom året, og informasjon om dette finnes på vår hjemmeside hvor oppdaterte timeplaner vil legges ut fortløpende.
Er du interessert i å delta i en gruppe?
Ta gjerne kontakt med oss via e-post, så vil vi gi deg mer informasjon og følge opp med detaljer om videre deltagelse.
Kurs
Her vil vi oppdatere fortløpende når aktuelle kurs er satt opp for ulike diagnosegrupper.
AktivA - Artroseskole
Deltakelse i AktivA innebærer at du skal være med på pasientundervisning (artroseskole) der en fysioterapeut som har deltatt på utdanningsprogrammet i AktivA vil gi deg bedre innsikt i din artrosesykdom, behandling av denne og hva du selv kan gjøre for å bedre dine symptomer. Deretter vil du gjennomgå et ca 6-12 ukers individuelt tilpasset treningsprogram med trening to ganger i uken som du i samråd med din fysioterapeut kan velge å gjøre individuelt eller i gruppe.
Før oppstart og etter 3, 12 og 24 måneder vil du også besvare et elektronisk spørreskjema (kan sendes som post for de som ikke har mulighet til å besvare elektronisk).
Når du har startet opp treningen hos fysioterapeut kan du få tilgang til videoer av basisøvelser som du kan benytte for å gjøre øvelser også på egenhånd. Passordet for å se øvelsene kan du få av din fysioterapeut.
Trening er ferskvare, så det er viktig at du fortsetter å trene også etter at du er ferdig med behandlingen hos fysioterapeut