
Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en reumatisk degenerativ leddsykdom som oppstår når brusken i et eller flere ledd gradvis brytes ned. Dette kan føre til smerte, stivhet og redusert bevegelighet.
Risikofaktorer inkluderer alder, overvekt, tidligere leddskader, genetisk predisposisjon og overbelastning av leddene.
Artrose påvirker vanligvis vektbærende ledd som knær, hofter og rygg, men kan også ramme hender og føtter. Behandlingen fokuserer på aktiv tilnærming med stort fokus på styrketrening, fysioterapi, smertelindring i form av betennelsesdempende medikamenter og i noen tilfeller kirurgi (protese).
Trening er den behandlingen som har best effekt for de fleste personer med både små og store plager grunnet artrose. Det er vist at trening reduserer smerte, bedrer fysisk funksjon og letter aktiviteter i hverdagen. En fysisk aktiv livsstil har dessuten mange andre positive effekter.
AktivA® er et strukturert utdanningsprogram for fysioterapeuter, et informasjons- og treningsprogram for pasienter med kne- og/eller hofteartrose, samt et nasjonalt elektronisk registreringsystem. AktivA tilbys ved instituttet som artroseskole/gruppetrening veiledet av sertifiserte AkitvA-terapeuter. For mer informasjon om AktivA – se under fanen «Kurs».